AOV ZZP voor een chauffeur

Wat is een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor een chauffeur?

Een aov is een soort van polis die een chauffeur afsluit om geld te hebben als u langere tijd ziek bent, of als u mindervalide wordt of een ongeluk krijgt. Bijna altijd wordt deze verzekering afgesloten door mensen met een eigen onderneming. Ook wanneer u geld wilt lenen voor een eigen huis wordt vaak een aov afgesloten.

Is een AOV verplicht voor een chauffeur?

Bent u chauffeur of meewerkend echtgenoot? Dan wordt u hoogstwaarschijnlijk binnen korte tijd verplicht om een verzekeringspolis af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is in de laatste maanden voor de jaarwisseling afgesproken in het principeakkoord pensioenstelsel zzp. Begin maart 2020 heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) de aanbeveling voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp-ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Tot zover de verplichting aan onder andere chauffeurs.

Waarom u als chauffeur of zzp-er een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig heeft

Wanneer u als zzp chauffeur of meewerkend echtgenoot arbeidsongeschikt raakt, kan uw inkomen flink dalen. Wanneer u in loondienst bent, kunt u in dit geval terugvallen op het bedrijf waar u werkt en na 24 maanden automatisch een bestaande wettelijke voorziening. Als DGA of meewerkend echtgenoot moet u zelf zorgen voor uw inkomen in het geval van ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Van belang is het daarom om uzelf tegen verlies van uw inkomsten met een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Bent u zzp chauffeur, dan kunt u advies krijgen bij uw assurantie-adviseur.

Wanneer ben ik als zzp-er chauffeur arbeidsongeschikt?

Arbeidsongeschikt ben je als u voor een overgroot deel niet meer kunt werken als chauffeur. Dat kan gebeurt zijn door ziekte of door een ongeval. Maar ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. Hierbij maakt het geen verschil of het ongeval met uw werk te maken heeft. Ook ongevallen buiten het werk zijn in bijna alle gevallen verzekerd. U merkt, als zzp-er chauffeur kunt dus voor korte tijd niet tot arbeid in staat zijn en dit risico op meerdere manieren verzekeren.

Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid via een website vergelijken en online advies zoeken

Het grote voordeel van vergelijkingswebsites is dat het mogelijk is om via een online module de meerdere AOV-s te bekijken. En daarna via een online adviseur de verschillen tussen de diverse verzekeringen op een rijtje te laten zetten om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven u als chauffeur de mogelijkheid om via de computer de arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Heeft u de nodige kennis van een AOV? Dan hebben de meeste verzekeringskantoren u als chauffeur de mogelijkheid om eigenhandig een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten.

AOV verzekering ZZP vergelijken voor een chauffeur

Voor u als DGA chauffeur is het belangrijk om te weten wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering allemaal afdekt. Daarom moet je vergelijken. Maar waar moet je op letten bij AOV vergelijken? Onderstaande punten zijn belangrijk:

 • Moet ik gekeurd worden

 • Wil ik per maand of per jaar een uitkering ontvangen

 • Hoe lang moet de uitkering plaatsvinden

 • Welke uitsluitingsgronden hanteert de verzekeraar

 • Welke begeleiding krijg ik bij een eventuele arbeidsongeschiktheid

 • Zijn ook zware sportblessures verzekerd

 • Kan ik deze AOV zonder tussenpersoon afsluiten

 • Heb ik recht op een second opinion

 • Is mijn premie fiscaal te verrekenen

 • Is mijn uitkering fiscaal belast

 • Word ik verplicht werk anders dan mijn eigen beroep te aanvaarden

En zo zijn er meerdere punten te bedenken die belangrijk zijn bij het afsluiten van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Vragen waar je niet altijd direct een antwoord op kunt vinden via de online omgeving van een verzekeringsmaatschappij.

Aov verzekering zzp vergelijken en afsluiten voor een chauffeur

Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo belangrijk voor een chauffeur? DGA-s of meewerkende echtgenoten zijn niet verzekerd via de ziektewet. Raakt u arbeidsongeschikt door een sportongeval of ziekte, dan valt uw inkomen weg. Een kortere periode niet kunnen werken is vaak nog wel op te vangen met reserves, maar de financiele toekomst verandert als u als chauffeur voor lange tijd uw beroep niet kunt uitoefenen.

Om het wegvallen van uw inkomsten te ondervangen, kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Het overgrote deel van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen geven dekking tegen ongelukken, ernstige aandoeningen en ziekten. Je hebt overigens zelf de keuze of u ook verzekering tegen psychische aandoeningen in de verzekering laat opnemen. Dit is zeker een onderwerp dat een specialist u prima kan uitleggen. Het is aan te raden om meerdere AOV verzekeringen te vergelijken specifiek omdat dit soort verzekeringen voor een chauffeur behoorlijk in premie kunnen verschillen. Een aov verzekering vergelijken, een aov verzekering afsluiten is belangrijk.

AOV premie, premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een chauffeur is vaak niet goedkoop. Hoe hoog de premie is van de aov verzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Uw beroep: heeft u kans op bijvoorbeeld stress klachten?

 • Uw leeftijd: hoe jonger u bent, des te lager de premie en bepaalt dus hoe de aov afsluiten verloopt

 • De eigenrisicoperiode: hoe lang wilt u verlies van inkomen zelf dragen?

 • De dekking die u kiest: de premie stijgt bij een meer complexe dekking

Zo ziet u dat een een aantal specifieke punten van invloed zijn op de kosten van een aov verzekering. Waar wellicht nog iets te winnen valt, is in de fiscaliteit van de premie voor de aov verzekering.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een chauffeur aftrekbaar, uw aov premie, een aov afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert uw persoonlijke inkomen. De kosten van deze aov verzekering is geen zakelijke uitgave en daarom niet op te voeren als uitgave door uw onderneming. De uitgave van uw AOV zijn echter wel aftrekbaar op uw aangifte inkomstenbelasting. U dient dan uw premie voor uw aov in te vullen onder het kopje “uitgaven voor andere inkomensvoorzieningen”. Let er wel op dat wanneer u de kosten voor uw aov altijd heeft afgetrokken van uw inkomen bij uw aangifte, de eventuele uitkering ook belast wordt. Dit betekent een bruto uitkering.

Alternatieven voor een aov zzp en aov vergelijken

Als eerste heeft u de mogelijkheid om uzelf als chauffeur vrijwillig te verzekeren bij het UWV. Als u een eigen bedrijf begint, kunt u een vrijwillige Ziektewet-verzekering en een aov verzekering afsluiten bij het UWV. U dient zich binnen 13 weken aan te melden nadat uw verplichte werknemersverzekering via uw werkgever of uitkering is gestopt. De aftrekbaarheid van de premie voor de vrijwillige verzekering UWV is gelijk aan een normale AOV.

Een tweede optie is om de private vangnetverzekering af te sluiten. Er gelden hier wel enkele specifieke voorwaarden. De eerste is dat u op medische gronden geen normale aov kunt afsluiten. En de tweede voorwaarde is dat u niet langer dan 15 maanden als ondernemer werkzaam mag zijn. Net als bij de de vorige optie via het UWV is ook nu de premie aftrekbaar.

Een derde optie is om een onderlinge schenkkring op te richten met gelijkgestemde ondernemers. Dit moet dan een vereniging zijn zonder winstoogmerk. De gezamenlijke ondernemers storten dan op regelmatige basis een zeker bedrag op de rekening van deze vereniging. Wordt een van de deelnemers ziek, kan hij of zij rekening houden met een maandelijkse uitkering (schenking) uit de opgebouwde reserve.

Als laatste kan ook gekozen worden om als chauffeur een combinatie op te zetten van een schenkkring met een arbeidsongeschiktheidsverzekering via een aanbieder van aov verzekeringen. Hier wordt de schenking uit de opgebouwde buffer gebruikt om bijvoorbeeld de eerste 2 jaren het verlies van inkomen op te vangen en daarna treedt de AOV in werking. Door de lange periode van het eigen risico worden de kosten van de aov sterk gereduceerd.

Copyright 2006 - 2020 - De-goedkoopste-aov.nl