Een AOV verzekering voor ZZP-ers straks verplicht

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een soort van polis die u afsluit om inkomsten te hebben wanneer u ziek bent, of als u mindervalide wordt of een ongeluk krijgt. In de meeste gevallen wordt een dergelijke verzekering aangekocht door mensen met een klein eigen bedrijf. Ook wanneer u een financiering probeert te krijgen voor een eigen huis wordt bijna altijd een ao-verzekering afgesloten.

Ben ik verplicht om een AOV te hebben?

Bent u zzp-er of meewerkend echtgenoot? Dan wordt u waarschijnlijk binnen korte tijd verplicht om een verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is afgelopen jaar tot stand gekomen in het principeakkoord pensioenstelsel zzp. Begin maart 2020 heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) de aanbeveling voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp-ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Tot zover het advies aan de regering.

Heb ik als zzp-er een AOV nodig?

Wanneer u als zzp-er of meewerkend echtgenoot betrokken raakt bij een ernstig ongeluk, kunnen uw inkomsten flink verminderen. Bent u in loondienst, dan kunt u in dit geval terecht bij uw werkgever en na twee jaar automatisch een bestaande wettelijke voorziening. Als zzp-er of meewerkend echtgenoot bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen tijdens ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Daarom is het verstandig om uzelf te beschermen tegen verlies van inkomen met een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Advies kunt u inwinnen bij uw assurantie-adviseur.

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Arbeidsongeschikt ben je als je deels niet meer kunt werken. Dat kan komen door ziekte of door een ongeval. Maar ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap bent u een beperkte periode arbeidsongeschikt. Het maakt niet uit of de ziekte met uw werk te maken heeft. Zelfs ongevallen buiten het werk zijn in de meeste gevallen verzekerd. U ziet, u kunt dus voor onbepaalde tijd niet geschikt voor arbeid zijn en dit risico op verschillende manieren verzekeren.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering online vergelijken en online advies zoeken

Een van de grote voordelen van via de computer vergelijken is de mogelijkheid via een online tool de verscheidene arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te vergelijken. En daarna via een online advies de overeenkomsten tussen de verschillende verzekeringen te kunnen overzien om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen. Bijna alle verzekeringsmaatschappijen geven u de optie om online een AOV in orde te maken. Bezit je zelf voldoende kennis van een AOV? Dan hebben veel aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen u de mogelijkheid om online een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in orde te maken.

AOV verzekering ZZP vergelijken

Voor u als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om te weten wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering allemaal afdekt. Daarom moet je vergelijken. Maar waar moet je op letten bij AOV vergelijken? Onderstaande punten zijn belangrijk:

 • Vaste of leeftijdsgebonden premie

 • Welk bedrag ga ik verzekeren

 • Hoe lang moet de uitkering plaatsvinden

 • Wil ik mijn uitkering indexeren of gelijkblijvend hebben

 • Heb ik vrije keuze in behandelaars

 • Zijn alleen bedrijfsongevallen verzekerd

 • Kan ik deze AOV zonder tussenpersoon afsluiten

 • Heb ik recht op een second opinion

 • Is mijn premie aftrekbaar

 • Is mijn uitkering fiscaal onbelast

 • Word ik verplicht werk anders dan mijn eigen beroep te aanvaarden

En zo zijn er nog veel meer punten te bedenken die mee wegen bij het afsluiten van een AOV. Vragen waar je meestal geen antwoord op kunt vinden via de website van een aanbieder van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Aov verzekering zzp vergelijken en afsluiten

Waarom is een aov zo belangrijk? Zzp-ers of meewerkende echtgenoten zijn niet verzekerd via de ziektewet. Raakt u arbeidsongeschikt door een sportongeval of ziekte, dan valt uw inkomen weg. Een korte periode geen inkomen is vaak nog wel op te vangen met reserves, maar de financiele toekomst verandert als u voor langere tijd uw beroep niet kunt uitoefenen.

Om wegvallende inkomsten te ondervangen, kunt u een AOV afsluiten. Verreweg de meeste verzekeringen geven dekking tegen ongelukken, ernstige aandoeningen en ziekten. U kunt overigens zelf kiezen of je ook verzekering tegen psychische aandoeningen in de verzekering laat opnemen. Dit is zeker een onderwerp dat een adviseur u prima kan uitleggen. Het is absoluut noodzakelijk om (diverse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen|verschillende AOV verzekeringen} te vergelijken speciaal omdat deze aov verzekeringen behoorlijk in premie kunnen verschillen. Een aov verzekering vergelijken, een aov verzekering afsluiten is belangrijk.

AOV premie, wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is meestal best prijzig. Hoe hoog de premie uitvalt van de aov verzekering hangt af van een aantal factoren:

 • Uw beroep: heeft u kans op bijvoorbeeld stress klachten?

 • Uw leeftijd: hoe hoger uw leeftijd, des te hoger de premie en bepaalt dus hoe de aov afsluiten verloopt

 • De eigenrisicoperiode: hoe lang kunt u inkomensverlies zelf dragen?

 • De dekking die u kiest: de premie stijgt bij een meer complexe dekking

U merkt dat een een aantal specifieke punten van invloed zijn op de kosten van een aov verzekering. Waar wellicht nog iets te winnen valt, is in de fiscaliteit van de aov polis.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar, uw aov premie, een aov afsluiten

Een aov verzekert uw eigen inkomen. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is geen bedrijfsmatige kostenpost en daarom niet aftrekbaar als uitgave voor uw onderneming. De premie van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn echter wel fiscaal te verrekenen op uw aangifte inkomstenbelasting. U kunt dan uw premie voor uw aov verzekering in te vullen onder de noemer “uitgaven voor andere inkomensvoorzieningen”. U dient zich wel te realiseren dat wanneer u de premie voor uw aov verzekering altijd heeft afgetrokken van uw inkomen bij uw belastingaangifte, de eventuele uitkering ook belast wordt. Dit betekent een belastbare uitkering.

Andere oplossingen voor een aov verzekering zzp en aov verzekering vergelijken

Als eerste heeft u de optie om uzelf uit vrije wil te verzekeren bij het UWV. Als u een eigen bedrijf begint, kunt u een vrijwillige Ziektewet-verzekering en een aov afsluiten bij het UWV. U meldt zich aan bij UWV binnen 13 weken nadat uw verplichte werknemersverzekering via uw werk of uitkering is gestopt. De fiscaliteit van deze vorm van premie betalen is gelijk aan een normale AOV.

Een tweede optie is om een private vangnetverzekering af te sluiten. Hiervoor gelden enkele specifieke voorwaarden. Als eerste is dat u op medische gronden geen normale aov verzekering kunt afsluiten. En de tweede voorwaarde is dat u niet langer dan 15 maanden als ondernemer werkzaam mag zijn. Net als bij de de eerste optie via het UWV is ook nu de premie fiscaal te verrekenen.

Een derde optie is om een onderlinge schenkkring op te richten met gelijkgestemde ondernemers. Dit moet dan een vereniging zijn zonder winstoogmerk. De deelnemende ondernemers storten dan regelmatig een vast bedrag op de rekening van deze vereniging. Wordt een van de deelnemers ziek, kan hij of zij rekenen op een maandelijkse uitkering (schenking) uit de ontstane reserve.

Er is ook nog de mogelijkheid om een combinatie te maken van een schenkkring met een AOV via een tussenpersoon. Dan wordt de betaling uit de ontstane buffer gebruikt om bijvoorbeeld de eerste 2 jaren van het inkomensverlies op te vangen en daarna treedt de aov verzekering in werking. Door de verlengde periode van het eigen risico wordt de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering sterk verminderd.

Ontvang 3 offertes van ervaren AOV specialisten

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Copyright 2006 - 2021 | De-goedkoopste-aov.nl